Gary Glitter gaat in beroep tegen zijn vonnis

De voormalige Britse glamrocker Gary Glitter (61), die begin maart door een rechtbank in Vietnam tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens obscene handelingen met twee minderjarige meisjes, gaat tegen dit vonnis in beroep.

AP Ned

Dat heeft zijn advocaat, Le Thanh Kinh, donderdag bekendgemaakt. "Hij heeft tegen mij gezegd dat hij onschuldig is, dus hij moet in beroep gaan om dat duidelijk te krijgen", aldus Kinh. Volgens de advocaat zal de beroepszaak niet eerder dan over een maand of drie, vier worden behandeld. Na de uitspraak in het proces, op 3 maart, ontstond er meteen rumoer in de rechtszaal toen Glitter luidruchtig zijn onschuld betuigde. "Ik heb niets gedaan. Ik ben onschuldig. Het is een samenzwering", riep hij.

Glitter, wiens echte naam Paul Francis Gadd luidt, zou een meisje van 10 en een meisje van 11 in zijn huis in de Zuid-Vietnamese kustplaats Vung Tau niet alleen hebben gekust, gestreeld en betast, maar ook over hem heen hebben laten plassen. Een van de meisjes heeft getuigd dat Glitter klaarkwam op haar buik. Na het uitzitten van zijn straf zal hij uit Vietnam worden gedeporteerd, bepaalde de rechter.

Glitter werd op 19 november aangehouden toen hij in Ho Chi Minhstad aan boord wilde gaan van een vliegtuig naar Bangkok. Hij zat sindsdien in voorlopige hechtenis in een gevangenis in de buurt van Vung Tau, waar hij sinds maart een huis huurde en waar ook het proces werd gehouden.

In eerste instantie werd Glitter gearresteerd op verdenking van het hebben van seks met minderjarige meisjes. Dat viel volgens de aanklagers echter niet hard te maken. Seks met minderjarigen onder de 13 jaar staat in Vietnam gelijk aan verkrachting, waarvoor de doodstraf kan worden gegeven. Drie jaar is de minimumstraf voor het feit waarvoor Glitter is veroordeeld. De rechter zei hem de minimumstraf te hebben opgelegd, omdat hij beide meisjes en hun ouders omgerekend 1.675 euro schadevergoeding heeft betaald. De ex-glamrocker, behalve van de klassieker Rock and Roll (Parts 1&2) ook bekend van Do You Wanna Touch, had in Vietnam een aanvraag voor een permanente verblijfsvergunning lopen.

In Groot-Brittannië werd hij in 1999 veroordeeld wegens het bezit van kinderporno. Hij kreeg vier maanden gevangenisstraf en kwam vrij nadat hij de helft had uitgezeten. Hij ging later naar Cambodja, waar de autoriteiten hem in 2002 op niet nader toegelichte gronden tot ongewenst persoon verklaarden.