Universiteit Hasselt krijgt eigen centrum voor hedendaagse kunst

De Universiteit Hasselt heeft een overeenkomst afgesloten met de vzw Artétude om een centrum voor hedendaagse kunst in de Diepenbeekse universiteit onder te brengen.

Belga

Het "International Centre for Contemporary Art" (ICCA) moet hedendaagse kunst toegankelijker maken voor het grote publiek. Om een en ander te realiseren, wil de vzw Artétude exposities en tentoonstellingen in de Universiteit Hasselt organiseren, die gekoppeld worden aan lezingen en debatten, zo laat de Universiteit Hasselt donderdag in een mededeling weten. De leden van de vzw Artétude zijn voornamelijk kunstenaars en kunstliefhebbers. In het beschermcomité zetelen onder meer minister van Staat Willy Claes, Jean-Luc Dehaene, Patrick Dewael, eredirecteur Jan Hoet van het SMAK, kunstenaar Luc Tuymans en de Limburgse gouverneur Steve Stevaert. De kunstenaars met wie wordt samengewerkt, zijn onder andere Jan Decleir, Jan Fabre, Peter De Cupere, Mauro Pawlowski en Peter Verhelst.

Om de bevordering van de leesbaarheid van hedendaagse kunst te garanderen, brengt de vzw Artétude uitsluitend werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars die hun bijdrage aan de stroming "hedendaagse kunst" hebben geleverd, zo luidt het in de mededeling.

De samenwerkingsovereenkomst tussen de Universiteit Hasselt en de vzw Artétude houdt concreet in dat de universiteit een expositieruimte ter beschikking stelt en zorgt voor de promotie, terwijl de vzw Artétude de inhoud van de exposities en de lezingen ter ondersteuning van de exposities verzorgt. Een eerste expositie is gepland voor eind september.