Monsterproces in VS tegen Aryan Brotherhood

Voor een rechtbank in Californië is deze week het proces van start gegaan tegen de zogenaamde Aryan Brotherhood (Arische Broederschap), een bende die al jarenlang terreur zaait binnen de muren van de Amerikaanse gevangenissen.

Belga

Met de voeten geketend aan de getuigenbank verscheen woensdag oud-lid Clifford Smith, als eerste getuige in het monsterproces. Hij verklaarde dat hij niet te "kleinzerig" was om de bevelen van de racistische gevangenisbende als een "roofdier" uit te voeren. Met moord en intimidatie bouwde de bende immers een eigen heerschappij op binnen de gevangenissen, waardoor de leden ongestoord drugs kunnen verhandelen en gevangenen afpersen.

Smith brak in 1984 met de bende, na zes jaar lidmaatschap en acht moorden. Vandaag zit hij nog steeds in de cel, maar krijgt hij persoonlijke bescherming. Smith is een van de ruim veertig getuigen die zijn opgeroepen in de zaak tegen de leiders van het voornamelijk blanke Aryan Brotherhood.

Vier van die leiders, onder wie Barry "Baron" Mills en Tyler Davis "The Hulk" Bingham, wordt onder meer het aanzetten tot en het uitvoeren van 15 moorden ten laste gelegd. Ze verschijnen sinds deze week met zware boeien en onder scherpe veiligheidsmaatregelen voor de rechter. Kaalgeschoren koppen, snorbaarden en een zware bril zijn hun handelsmerk. Onder hun gevangenisplunje gaan ook heel wat racistische tatoeages (nazisymbolen en het satanteken 666, volgens het parket) schuil.

In totaal staan 40 vermoedelijke bendeleden terecht in een reeks van rechtszaken. Ze werden in 2002 opgepakt na jarenlang onderzoek. Aryan Brotherhood ontstond in de jaren '60 in de Californische gevangenis van San Quentin en de bende kreeg in de loop der jaren duizenden aanhangers die intussen talrijke Amerikaanse gevangenissen met harde hand controleren. De bende wordt ervan beschuldigd medegevangenen te terroriseren die zich tegen hun bevelen verzetten, drugdeals verknoeien, de bende verlinken aan de bewakers of er door hun huidskleur niet bijhoren.

De erecode van de bende, "Blood in, Blood out", vraagt kandidaat-leden voor Aryan Brotherhood een moord te plegen. Uit de bende stappen kan enkel wanneer ze zelf sterven, zo verklaarde procureur Michael Emmick. Hij had het ook over zelfgemaakte wapens (uit metaalafval of tandenborstels vervaardigd), geheime boodschappen in bezemstelen, onzichtbare inkt gemaakt uit urine of pompelmoessap en een geraffineerd netwerk van helpers. Via deze helpers werden bevelen en berichten uitgewisseld tussen verschillende gevangenen en gevangenissen.

Alle beklaagden vlogen de cel in voor verscheidene delicten. De 57-jarige Mills zit zo een levenslange straf uit voor een moord in 1979. In de cel sneed hij echter met een zelfgemaakt mes het hoofd van een medegevangene af. Het slachtoffer had een bendelid bedrogen bij een drugsdeal. Als hij in deze zaak wordt veroordeeld, riskeert hij de doodstraf.

Mills' advocaat, Dean Steward, betwist de klacht wegens georganiseerde bendemisdrijven. Zijn cliënten zouden enkel uit zelfverdediging tegen gevaarlijke medegevangenen hebben samengespannen. Getuigen als Clifford Smith noemde hij "verraders" die in ruil voor hun verklaringen strafvermindering kregen.

Het eerste van de drie geplande rechtszaken tegen de beklaagden zou tot negen maanden kunnen aanslepen.