Meer loon in plaats van vakantiedagen mag niet

Britse werkgevers mogen tijdelijke arbeidskrachten niet meer loon uitbetalen in plaats van jaarlijkse vakantiedagen. Dat heeft het Europese Gerechtshof in Luxemburg donderdag bepaald.

AP Ned

De in Groot-Brittannië toegestane praktijk om vakantiedagen in de maandelijkse salarissen te verwerken is volgens het hof strijdig met bepalingen in de Europese Unie op grond waarvan werknemers recht hebben op minstens vier weken betaalde vakantie per jaar.

Het Europese hof deed de uitspraak in een zaak die betrekking had op vijf mensen die via een bureau werkten voor verschillende bedrijven. De vijf hadden de zaak aanhangig gemaakt bij een rechter in Engeland, die de zaak doorverwees naar het Europese hof voor een uitspraak of de praktijk onder richtlijnen van de Europese Unie was toegestaan.

Door de uitspraak moeten de arbeidsbepalingen in Groot-Brittannië waarschijnlijk worden aangepast. De Europese richtlijnen over werktijden, overwerk en vakantiedagen werden in 1993 aangenomen en moeten arbeiders beschermen tegen uitbuiting.