Vogelgriep in Congo, Israël en Denemarken

In drie provincies van Congo zijn enkele honderden "verdachte" overlijdens vastgesteld bij pluimvee. Ook in Israël werden honderden dode vogels teruggevonden.

Belga

Beide landen vrezen dat het om het vogelgriepvirus gaat. De dode buizerd die woensdag in Denemarken werd gevonden, blijkt intussen wel degelijk besmet met de dodelijke H5N1-variant van het virus, zo bevestigden tests.

"De jongste dagen zijn er verschillende gevallen opgedoken van dode kippen en ander dood gevogelte in Kinshasa, Neder-Congo, en West-Kasaï", aldus Ndom tijdens een vergadering op de zetel van de Wereldgezondheidsorganisatie in Kinshasa. Totnogtoe was in Congo nog geen enkel geval van vogelgriep gemeld. Stalen van de verdachte gevallen werden opgestuurd naar een labo in Pretoria.

In Israël werden honderden dode en zieke vogels gevonden in een kibboets in het zuiden van het land. "We vrezen dat het om het vogelgriepvirus gaat", zeiden enkele topfunctionarissen van het Israëlische ministerie van Landbouw donderdag. Ook Israël bleef totnogtoe gespaard van het virus. Toch trof het land al enkele maatregelen voor de invoer van gevogelte, nadat het H5N1-virus was opgedoken in Egypte.

Voor het eerst werd donderdag ook in Denemarken het H5N1-virus vastgesteld bij een dode buizerd die woensdag werd gevonden op het eiland Seeland. Onmiddellijk nadat het dier was gevonden, stelde de overheid een veiligheidsperimeter in.