Congres trekt plafond staatsschuld op tot 8.965 miljard dollar

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag het plafond voor de staatsschuld opgetrokken tot 8.965 miljard dollar, zoals de regering-Bush met aandrang had gevraagd.

Belga

De Democratische oppositie had tevergeefs geprobeerd om een amendement goed te laten keuren waardoor de Schatkist de opdracht zou te bestuderen welke de "gevolgen" kunnen zijn van de enorme, vooral door buitenlandse belangen gecreëerde schuldenlast heeft op de buitenlandse politiek en de nationale veiligheid (2.200 miljard dollar volgens senator Max Baucus). Het amendement werd verworpen met 55 tegen 44 stemmen.

Het wetsvoorstel dat donderdag in de Senaat werd goedgekeurd, was vorig jaar al in het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd. Door deze wet wordt het maximale bedrag de de VS mogen lenen, opgetrokken met 781 miljard dollar.

De oppositie stemde massaal tegen, evenals een handvol Republikeinen dat vasthouden aan een strakke begroting. Uiteindelijk werd de verhoging van het schuldenplafond goedgekeurd moet 52 tegen 48 stemmen.

Het is al de vierde keer dat het Congres het schuldenplafond optrekt onder de regering-Bush. De eerste keer gebeurde dat in november 2004.

De oppositie verweet de meerderheid en de regering een onverantwoorde begrotingspolitiek te voeren en had vooral kritiek op de belastingverlagingen.