Franse studenten protesteren opnieuw massaal tegen banenplan

Ook donderdag kwamen weer tienduizenden Franse studenten op straat om te protesteren tegen een controversiële nieuwe arbeidswet.

Belga

In Marseille eisten 15.000 jongeren dat de regering het zogenaamde "eerste werkcontract" (CPE) zou intrekken. Die wet maakt het mogelijk voor werkgevers om nieuwe werkkrachten onder de 26 tijdens de eerste twee jaar te ontslaan zonder reden. Ook in Marseille en Grenoble kwamen duizenden jongeren, veelal middelbare scholieren, op straat. In Parijs raakten twee agenten en een student lichtgewond bij gevechten waarbij de politie traangas had ingezet tegen een groep van 250 jongeren. 60 van de 84 Franse universiteiten waren geheel of gedeeltelijk geblokkeerd door protesterende studenten.

In Parijs werden ook 30 middelbare scholen gestoord. De aartsbisschop van Dijon, monseigneur Roland Minnerath, noemde de CPE een aanval op de burgerrechten. Een maatregel die tot discriminatie op basis van leeftijd leidt, strookt volgens hem niet met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Eerste minister Dominique de Villepin verklaarde dat sommige aspecten nog kunnen worden aangepast, maar dat de wet er hoe dan ook zal komen. In een enquete die woensdag werd gepubliceerd, was 62 procent van de ondervraagden het eens met de protesterende studenten.