Lage opkomst bij afscheid van Milosevic

Er was een opkomst van tienduizenden voorspeld, maar de dode Slobodan Milosevic is al lang niet meer zo populair als hij ooit was.

AP Ned

Slechts honderden rouwenden, voornamelijk ouderen, liepen donderdag langs zijn lijkkist in het Museum van de Revolutie in Belgrado.

De 81-jarige Milivoje Zivkovic kwam afscheid nemen van "de man die meer dan enige andere Serviër van zijn land hield". Mirko Lekic (62) zei niet te kunnen geloven dat "de beste Servische held van allemaal" er niet meer is. Toen hij hoorde dat Milosevic dood was huilde hij als een baby, zei hij. Tegen de gesloten lijkkist stond een grote foto van Milosevic.

De Socialistische Partij, die het publieke afscheid organiseerde, had op tienduizenden rouwenden gerekend. De vice-voorzitter van de partij, Milorad Vucelic, zei te verwachten dat de weduwe van Milosevic, Mirjana Markovic, vrijdag uit Moskou aankomt om de begrafenis bij te wonen. Zelf heeft Markovic aangegeven dat ze alleen komt als de Servische autoriteiten alle aanklachten tegen haar wegens machtsmisbruik intrekken.

De familie en de Socialistische Partij, die de begrafenis regelen, kregen van de regering geen toestemming het lichaam op te baren in het parlementsgebouw of op andere prominente locaties. Uiteindelijk viel hun keus op het Museum van de Revolutie, waar voorheen de geschenken werden tentoongesteld die de vroegere Joegoslavische leider Josip Broz Tito had ontvangen. Dat bouwvallige pand, dat wegens gebrek aan belangstelling al jaren gesloten is, staat in de wijk Dedinje, op enkele honderden meters van de villa waar Milosevic woonde en op 1 april 2001 werd gearresteerd.

Zaterdag wordt het stoffelijk overschot na een afscheidsplechtigheid bij het parlementsgebouw naar Pozarevac gebracht, de door socialisten bestuurde geboorteplaats van Milosevic op vijftig kilometer ten oosten van Belgrado. Daar krijgt het publiek nog twee uur de gelegenheid langs Milosevic' baar te lopen, waarna om 15.00 uur de begrafenis volgt bij het huis van de familie.

Volgens de Servische media werd donderdag het graf van Milosevic gegraven onder een boom waar hij voor het eerst zijn vrouw zoende. De Socialistische Partij verwacht tweehonderdduizend bezoekers in Pozarevac.