VS bereid tot "preventieve" aanvallen op Iran

De Verenigde Staten blijven bereid, ondanks de oorlog in Irak, "preventieve" aanvallen uit te voeren tegen wie hen bedreigt en beschouwen Iran als het land dat hen het meest uitdaagt. Dat blijkt uit een document van het Witte Huis.

Belga

"Als het nodig is (...), sluiten wij het gebruik van geweld niet uit vooraleer we worden aangevallen, zelfs als we niet zeker zijn wanneer en waar de vijand zal aanvallen", zo staat in het strategisch document voor de nationale veiligheid van het Witte Huis. In het 49 pagina's tellende document dat donderdag gepubliceerd zou worden, stelt de Bush-administratie echter dat de internationale samenwerking voorrang moet krijgen om crisissen op te lossen, "in het bijzonder met onze oudste en meest nabije vrienden en bondgenoten", van wie er een aantal tegenstander waren van de oorlog in Irak.

In het vorige document van de nationale strategie eigende de administratie van Bush zich al het recht toe om preventief aan te vallen. "De plaats van preventie in onze strategie voor nationale veiligheid blijft dezelfde", aldus het nieuwe document.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer