"Eeuwige vlam" aangestoken in crypte IJzertoren in Diksmuide

In de crypte van de IJzertoren werd donderdagavond voor het eerst een "eeuwige vlam" aangestoken ter nagedachtenis van de "slachtoffers van oorlog, geweld en grafschennis".

Belga

Dat is ook de tekst die staat op een gedenkplaat die onthuld werd naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de dynamitering van de eerste IJzertoren.

Aan de beperkte plechtigheid nam een dertigtal mensen deel. Voorzitter Walter Baeten van het IJzerbedevaartcomité stelde dat de herdenking van de "grafschennis" geen nostalgische terugblik mag zijn op een bepaalde periode, maar dat herdenken steeds moet gepaard gaan met een toekomstgerichte boodschap. Zestig jaar na het neerhalen van de IJzertoren is de Vlaamse Beweging nog steeds niet voorbijgestreefd, benadrukte hij.

Mark Van de Voorde - voormalig hoofdredacteur van Kerk en Leven, nu adviseur van minister-president Leterme en lid van het IJzerbedevaartcomité- vroeg zich af of er over alle facetten van WO II nog verzoening kan gevonden worden. "We trekken lessen uit de oorlog, uit de eerste en de tweede en wat daarop volgde. Dat we de waarheid moeten zoeken en pas in de waarheid vrede zullen vinden. Kunnen we de verzoening vinden als we weigeren de waarheid onder ogen te zien, de waarheid van beide kanten?" Net zoals filosoof Ludo Abicht, te zien in een videoboodschap, verwees Van de Voorde naar het Zuid-Afrika van na de apartheid, "waar ze het wel begrepen hadden".