Hongerstakers Sint-Bonifaciuskerk beëindigen actie

Een 50-tal bezetters van de Sint-Bonifaciuskerk in Elsene heeft woensdagnacht beslist hun hongerstaking na een tiental dagen stop te zetten.

Belga

De beslissing volgde op een ontmoeting woensdag met de kabinetschef van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Acht Iraniërs die sinds drie weken niet meer eten, verkozen hun actie voort te zetten.

De bezetters zijn mensen zonder papieren die in hongerstaking gingen om een regularisering van hun verblijf in België te bekomen. Volgens Ali Guissé, woordvoerder van de kerkbezetters, heeft het kabinet van Dewael ermee ingestemd de dossiers van alle kerkbezetters opnieuw te bekijken op voorwaarde dat de hongerstaking werd opgeschort. Een 50-tal mensen besliste rond 2 uur op die voorwaarde in te gaan.

Als de regulariseringsaanvragen worden afgewezen, wordt de hongerstaking mogelijk hervat. "Het gaat om een opschorting en niet om een stopzetting. De bezetters blijven bijgevolg in de kerk in afwachting van de resultaten", benadrukte Pol Van Camp (64), die uit solidariteit gedurende negen dagen aan de hongerstaking meedeed. "Wij vragen een verduidelijking van de criteria voor regularisering", zei Guissé.

De acht Iraniërs die voortgaan met de hongerstaking, geloven niet meer in de weg van de onderhandelingen. "Ze zijn bereid te sterven. Ik betreur hun beslissing, maar ik begrijp hun reactie. Ze zijn niet aan hun eerste hongerstaking toe en zeggen dat beloftes die hen gedaan zijn, nooit gehouden werden", aldus Van Camp.

Hijzelf zal hoe dan ook niet meer deelnemen aan de hongerstaking. "De eerste dagen ben je erop voorbereid, maar elke dag wordt het moeilijker. Het is vooral een psychologische kwestie. Het was ook moeilijk om de kou te trotseren. Ik ben erg verzwakt", zei hij.