Anonieme getuige op proces Cool was Napolitano

De boef Salvatore Napolitano was de anonieme getuige die de zaak Cools in juni 1996 opnieuw op gang bracht.

Belga

Dat heeft Napolitano woensdagavond bekend in de reportage van de Franstalige zender RTBF "Questions à la Une". Hij gaf de bekentenissen door van Domenico Castellino.

Toenmalig minister van Justitie, Stefaan Declerck, bevestigde in de reportage dat Napolitano wel degelijk de anonieme getuige was. Napolitano werd in 2002 veroordeeld tot zes jaar cel voor de diefstal van een geldtransport van Securitas in Chaudfontaine en was diegene wiens naam het vaakst werd genoemd bij speculaties over de anonieme getuige.

Die kwam op 24 juni 1996 met zware beschuldigingen tegen Alain Van der Biest, Guy Mathot, Richard Taxquet, Pino Di Mauro, Carlo Todarello, Cosimo Solazzo en "een andere belangrijke politieker". Hij zei dat zij de moord op Cools op 18 juli 1991 hadden beraamd.

Zes beklaagden werden na het proces in Luik op 7 januari 2004 schuldig verklaard: Richard Taxquet, Pino Di Mauro, Luigi Contrino, Cosimo Solazzo, Domenico Castellino en Carlo Todarello.

Napolitano streek voor zijn bekentenissen acht miljoen Belgische frank op. In de reportage verklaart hij dat hij als tussenpersoon werkte voor Castellino, die aan de basis van de verklaringen lag. Napolitano zou er drie miljoen aan over hebben gehouden.