Schotense burgemeester Hendrickx vraagt gesprek

Burgemeester Harrie Hendrickx (CD&V) van Schoten vraagt een gesprek met nationaal partijvoorzitter Jo Vandeurzen.

Belga

Hendrickx zei maandag noch een monstercoalitie noch een coalitie met het Vlaams Belang te willen leiden. Maar als de gemeente onbestuurbaar zou worden, moet CD&V-nationaal haar verantwoordelijkheid nemen om uit de impasse te geraken, aldus Hendrickx.

Dat geldt volgens hem trouwens ook voor de VLD. In Schoten is het Vlaams Belang momenteel de grootste partij, maar de gemeente wordt bestuurd door een coalitie van CD&V, VLD en sp.a. Hendrickx vindt dat een goede coalitie. Maar als CD&V en VLD (die nu samen 15 van de 31 zetels hebben) er één zetel bijwinnen, dan is volgens Hendrickx dat de aangewezen coalitie.

Hendrickx gelooft niet dat de situatie zich zal voordoen, maar als door een verdere groei van het Vlaams Belang tijdens de verkiezingen in oktober alle andere partijen een "monstercoalitie" moeten aangaan, wil Hendrickx die als burgemeester niet leiden. Hendrickx zegt zijn eigen principes in een dergelijke coalitie niet te willen verloochenen en wil geen "Antwerpse toestanden". Hendrickx zegt ook geen coalitie met het Vlaams Belang te willen leiden.

Maar hij gelooft niet in een engagementsverklaring zoals het CD&V-partijbestuur die maandagochtend naar voren heeft geschoven. "De partij moet op nationaal niveau niet alleen directieven geven, maar ook oplossingen en begeleiding bieden", aldus Hendrickx.