Drie manen van Pluto in zelfde botsing ontstaan

De drie manen van de planeet Pluto hebben in wezen dezelfde kleur. Dit schraagt de theorie dat het Plutosysteem in één enkele enorme botsing is ontstaan, zo heeft het labo voor Toegepaste Fysica van de Johns Hopkins Universiteit bekendgemaakt.

Belga

Een team onder leiding van Hal Weaver van dat labo en Alan Stern van het Southwest Research Institute stelde met de Hubble Ruimtetelescoop vast dat de twee vorig jaar ontdekte maantjes van Pluto dezelfde kleur hebben. Die stemt in wezen overeen met dezelfde neutrale kleur van de maan Charon, de in 1978 ontdekte grootste maan van de kleinste planeet van ons zonnestelsel.

Het oppervlak van de drie satellieten reflecteert het zonlicht met een zelfde efficiëntie in alle golflengtes, wat maakt dat zij dezelfde kleur als onze Zon of Maan hebben. Pluto zelf neigt eerder naar een rode kleur.

Stern ziet in de waarneming een nieuw bewijs dat Pluto en zijn manen zowat 4,6 miljard jaar geleden bij dezelfde botsing zijn ontstaan. "Indien de drie satellieten waarschijnlijk zijn gevormd van hetzelfde materiaal dat in een baan rond Pluto is geslingerd omwille van een hevige botsing, mag je wel verwachten dat het oppervlak van alle drie de satellieten dezelfde kleur heeft", zo luidt zijn redenering.