Muzikanten voelen zich fit, maar zijn het niet

In vergelijking met leeftijdsgenoten hebben jonge muzikanten merkelijk vaker pijn aan de vingers, armen, schouders en nek en kampen ze vaker met slaapproblemen en maagklachten.

Belga

Dat blijkt uit een recente studie van de Duitse ziektekostenverzekeraar Gmünder Ersatzkasse. Toch schatten muzikanten hun gezondheidstoestand erg positief in. Eventuele problemen die het musiceren met zich meebrengt, worden verdrongen of als een kleinigheid afgedaan, vermoedelijk uit angst om het musiceren te moeten laten.

Volgens de onderzoekers werden bij de 700 ondervraagde muzikanten tussen 16 en 25 jaar geen automatische gezondheidsproblemen als gevolg van lange repetities vastgesteld. Erg getalenteerde en zelfbewuste muzikanten zijn bovendien vaak kerngezond. Hun tijd wordt niet volledig in beslag genomen door muziek: ze gaan ook sporten en hebben veel sociale contacten.

Toch weten heel wat jonge muzikanten volgens de onderzoekers te weinig over stressverwerking en ontspanningstechnieken. Dat komt onder meer omdat deze technieken in het muziekonderwijs haast niet aan bod komen.