Engeland, regenland, moet zuinig omspringen met water

Het voorbije jaar was in Engeland een van de droogste jaren sinds het begin van de metingen.

Belga

De Britse watermaatschappij Thames Water verbood maandag dan ook het gebruik van tuinslangen of sproei-installaties in bepaalde regio's. De maatregel treft in totaal ongeveer acht miljoen mensen in Londen en de omliggende graafschappen.

De beperkingen op het watergebruik gaan volgende maand in, aldus nog Thames Water. Wie zich niet aan de nieuwe voorschriften houdt, kan een boete van zo'n 1.500 euro krijgen.

De Londenaars hebben de droogste winter in tachtig jaar achter de rug. Sinds het begin van de metingen in 1897 waren er slechts twee jaren die nog droger waren dan 2005. Oudere Londenaars herinneren zich tevens de droogte van 1976, toen water moest worden uitgedeeld via watertanks in de straten.

Toch is het weer niet de enige boosdoener. Het Londense kanalisatiesysteem dateert nog gedeeltelijk uit de Victoriaanse tijd. Door lekken in de 32.000 km lange waterleiding zou een derde van het water dat vanuit de watervoorraden naar de Londense gezinnen stroomt, volgens experts verloren gaan.