Legendarische Schot Jimmy Johnstone overleden

De Schotse ex-international Jimmy Johnstone, een legendarische spits van Celtic Glasgow, is maandag op 61-jarige leeftijd overleden na een slepende ziekte. Dat meldt de Europese Voetbalbond op haar website.

Belga

Johnstone, die om zijn kleine gestalte (1m58) de 'vlooi' werd genoemd, was een van de spelbepalende figuren in het team van Celtic dat op 25 mei 1967 in Lissabon als eerste Britse ploeg uit de geschiedenis de Europabeker der Landskampioenen kon winnen door erg verrassend met 2-1 Inter Milaan te kloppen. Sinds die dag wordt het team dat toen voor Celtic uitkwam de 'Lisbon Lions' genoemd (Leeuwen van Lissabon).

Ook in eigen land boekte het kleine dribbelwonder heel wat successen. Met Celtic pakte de aanvaller tussen 1966 en 1974 negen opeenvolgende landstitels. In 2002 werd Johnstone door de supporters van Celtic uitgeroepen tot beste speler uit de clubgeschiedenis. In totaal scoorde hij meer dan 100 doelpunten voor de groenwitten. Hij droeg ook 23 keer het Schotse nationale shirt.

Na zijn succesperiode bij Celtic verdedigde Johnstone nog de kleuren van minder gerenommeerde teams als San Jose Earthquakes, Sheffield United, Dundee, Shelbourne en Elgin City. Sinds november 2001 leed Jimmy Johnstone aan de gevolgen van een zenuwziekte.