Anderlecht belachelijk gemaakt door STVV

De zegereeks van Anderlecht is gestrand in de Hel van Staaien. In een spannende cupmatch ging het zwaar onderuit tegen een enthousiast Sint-Truiden.

ghouben

Mbonabucya voltrok het vonnis over de bleke Brusselaars, die na rust volledig overklast werden. En zo krijgt Standard zondag in Lokeren de kans om weer aan de leiding te komen. Anderlecht is bruusk uit de overwinningsroes ontwaakt.

Sint-Truiden stond in rep en roer na de aanhoudingen en verhoren van enkele spelers in de zaak-Ye, maar het liet zich niet van de wijs brengen door de commotie. Nys kwam zelfs voor het eerst sinds maanden aan de aftrap. De Limburgers begonnen in hun typische fysieke stijl fel aan de match en drongen Anderlecht terug. Sint- Truiden durfde bij momenten met Buvens, Mbonabucya en Nys met drie man druk te zetten op de Brusselse defensie, zodat Anderlecht zelden aan vlot opbouwen toekwam.

Tihinen en De Man verdedigden meermaals slordig uit en Zewlakow was zelfs zo in de war dat hij bijna te kort terugkopte naar Proto. Meer kansen leverde het Truiense beginoffensief niet op. Integendeel, door de gedurfde speelwijze van de thuisploeg kreeg Anderlecht zowaar ruimte om te counteren. Goor en Wilhelmsson drongen ver door, maar misten de kracht om af te werken.

Sint-Truiden kraakte even, maar weigerde te buigen. Mannetjesputters Debroux en Simaeys wonnen de slag op het middenveld en knokten hun ploeg weer in de wedstrijd. Nys kreeg een mooie kans en Peeters trapte alleen voor doel over de bal - al dan niet gehinderd door Vanderhaeghe.

Anderlecht miste de overtuiging en samenhang om Sint-Truiden hele periodes onder druk te zetten. Zetterberg kreeg de motor niet aan de praat, Wilhelmsson liet zich ver terugzakken om in balbezit te komen en dreigde daardoor te zelden in de buurt van de goal en Akin geraakte nooit los. Als paars-wit zich dan toch eens gevaarlijk toonde, was Frutos erbij betrokken.

De Argentijn legde enkele keren slim af en zijn kopbal op hoekschop werd van de lijn geveegd door Mulémo. Anderlecht dacht te kunnen vertrouwen op zijn tactiek van de jongste weken - de tegenstander laten uitrazen en in de tweede helft toeslaan - maar kwam totaal bedrogen uit. Het moest na rust alweer wijken voor een wilskrachtig Sint-Truiden.

Een misverstand tussen Proto en De Man bood Nys een unieke kans, maar het overzicht ontbrak. Vercauteren greep in en bracht Vanden Borre voor Zetterberg om meer loopvermogen op het middenveld te brengen. Veel veranderde dat niet. Anderlecht legde geen enkele combinatie meer op de mat en had steeds meer moeite met de sterke Buvens. De almaar opkomende Peeters kopte eerst onbegrijpelijk in de handen van Proto, maar even later was het toch raak. Buvens mocht tot twee keer toe voorzetten en Mbonabucya kopte van dichtbij binnen. Vercauteren gooide Iachtchouk en Mpenza nog in de strijd, maar zijn ploeg kon de bakens niet meer verzetten.

Sint-Truiden was vermoeid en week achteruit, maar bleef, gesterkt door de voorsprong, doorvechten. Raymond Goethals zou trots geweest zijn op zo’n prestatie.

Mbonabucya scoorde zelfs nog de 2-0 en werd als een held gevierd door een daverend Staaien. Hajnal maakte in de slotfase de vernedering compleet.

En zo heeft Anderlecht voor het eerst in zes weken weer eens verloren. Een logisch gevolg van het feit dat paars-wit, ondanks de goede resultaten van de jongste weken, zelden een kampioenenniveau haalde. Alleen tegen Genk swingden Zetterberg en co, de overwinningen tegen Moeskroen, Brussels en Roeselare waren vooral degelijk, terwijl de driepunter tegen Lierse op z’n minst gezegd geflatteerd was.

Bovendien kwam de sterke reeks - met uitzondering van Genk - tot stand tegen bescheiden tegenstanders. Volgende zaterdag komt er nog zo één - Beveren - zodat we pas de week nadien, met de topper op Club Brugge, weten hoe sterk Anderlecht is. Hoe dan ook, de titelstrijd wordt stilaan een echte thriller.