Sint-Truiden zoekt logies voor bloesemtoeristen

De vroegere camping De Egel gaat weer open. De stad investeert namelijk 600.000 euro in een camping en een centrum voor jeugd- en sociaal toerisme in het domein Bautershoven. “We willen die camping graag in april 2008 openen,” zeggen burgemeester Ludwig Vandenhove en schepen van Toerisme Miel Londoz. De Bloesemfeesten komen eraan en tijdens die feesten wordt elk jaar opnieuw duidelijk dat er veel te weinig slaapplaatsen zijn in Sint-Truiden.

jforier

Het is nog een beetje vroeg om te voorspellen wanneer de bloesems dit jaar precies zullen bloeien. Dat kun je - zo zeggen kenners - maar tien dagen op voorhand inschatten, maar meestal is het half april toch zo ver. Eerst zijn de pruimen aan de beurt, dan volgen de kersen, de peren en de appels, in die volgorde. Intussen maakt Sint-Truiden zich klaar om een heleboel bloesemtoeristen te ontvangen. Daarvoor zijn vier fiets- en twee autoroutes uitgestippeld. In april zet op elke weekdag een ander fruitbedrijf zijn deuren open: maandag is dat Bels in Brustem, dinsdag Paesmans in Nieuwerkerken, woensdag Gilissen in de Ouwerxhoeve Zepperen, donderdag Vaes in Helshoven en vrijdag Groven-Nouwen in Kerniel. U kan ook wandel-, fiets- of bustochtjes boeken met lunch of u kan een fruitveiling bezoeken.

“Sint-Truiden is al bekend voor zijn bloesemfeesten, maar we willen de toeristen niet alleen in die periode naar hier lokken,” zegt Miel Londoz. “Daarom proberen we ons ook als historische stad te profileren. Met de abdijtoren hebben we nu ook een attractie die ons onderscheidt van de rest. Die toren is in één jaar al bezocht door meer dan 10.000 betalende bezoekers. Vorig jaar hebben onze musea 60.000 bezoekers aangetrokken, een record. Evenementen als de Bloesemfeesten, het Huis van Sinterklaas, waren samen goed voor meer dan 200.000 mensen.”

Veel bezoekers willen ook blijven slapen, maar daar is in Sint-Truiden niet zoveel plaats voor. “Daarom willen we nu die camping bouwen. We gaan hiervoor ook aan Vlaanderen en Europa steun vragen. We plannen vijf trekkershutten, een kampeerweide voor 35 tenten en een terrein voor auto’s en caravans in De Egel. Daarnaast komt op de parkeerplaats van het Begijnhof een terrein voor zwerfwagens.”