Verlenging Bierset is nog geen voldongen feit

De stedenbouwkundige vergunning voor de verlenging van de hoofdpiste van de luchthaven van Luik-Bierset is nog lang niet rond. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister Kris Peeters op een vraag van burgemeester Jan Peumans van Riemst in het Vlaams parlement. Peumans, die op 27 januari nog een onderhoud had op het kabinet van de Waalse minister André Antoine over dit dossier, werd daar foutief ingelicht. Hij keerde diep ontgoocheld terug uit Wallonië nadat hij er te horen kreeg dat de termijn voor het indienen van bezwaarschriften tegen de verlenging was verstreken.

jforier

Riemst werd immers in de onwetendheid gelaten over de verlenging, omdat de Waalse overheid de regels over de uitwisseling van informatie niet had gerespecteerd. Peumans zegt nu dat er gaten in het nieuwe dossier zitten. Het is zelfs niet eens duidelijk of er wel een nieuwe vergunning werd aangevraagd ter vervanging van de omstreden vergunning van 9 juli 2004, die werd ingetrokken. In zijn antwoord zegt minister Peeters “spoedig in overleg te treden met het Waalse Gewest om duidelijkheid te krijgen (...)” Peumans stelt duidelijk dat hij geen problemen heeft met de uitbreiding van Bierset, wel met de nachtvluchten.

“Ook in Zuid-Limburg heeft men recht op nachtrust. En wat me stoort, is de manier waarop de Waalse overheid het dossier probeert door te duwen en het samenwerkingsakkoord probeert te schenden,” zegt Peumans.