Jeugdbewegingen verbroederen tijdens 'VerdraaiDe Wereld'

Voor het eerst in de geschiedenis werkten alle Vlaamse jeugdbewegingen - met in totaal 250.000 leden - dit jaar rond hetzelfde thema, ‘VerdraaiDe Wereld’. In heel wat Limburgse gemeentes werd dit weekend actie gevoerd rond het thema. Zo kwamen zaterdag in Hasselt alle jeugdbewegingen samen voor een gigantisch Schipper, mag ik overvaren?.

jforier

“We hebben toch gewonnen van de chiro!”, lachten die van de scouts. Kinderen en jongeren bewust maken van de soms kwalijke gevolgen van de globalisering, en hun en passant kleine tips voor een duurzame ontwikkeling meegeven. ‘VerdraaiDe Wereld’ is behoorlijk zware kost, zeker voor een doelgroep die onbeperkt ravotten hoog in het vaandel draagt. De boodschap tijdens de actiedag in Hasselt moest dan ook vertaald worden, onder meer door zanger van de Ketnet-band Eric Baranyanka, die de kinderen voorging tijdens een muzikale verteltocht. “We zingen het magische lied dat voor wereldwijde solidariteit zal zorgen,” vertelt hij. “Al is er nog veel werk voor de boeg.”

Als afsluiter speelden de zowat 800 Hasseltse kinderen een gigantisch Schipper, mag ik overvaren? Om te winnen natuurlijk, of tenminste om beter te zijn dan ‘die van de concurrentie’. Want ja, ook de rivaliteit tussen scouts en chiro moest hier wijken, in het teken van wereldwijde solidariteit. “Het was een heel fijne dag, we zagen zelfs onze burgemeester,” zeggen Thibaud en Arthur, welpen van Lod Lavki, met de nodige trots.

“We leerden iets bij over de kippen van Afrikaanse boeren. We speelden ook samen met de chiro, maar dat was minder. Wij hebben betere spelle-tjes. En de scouts hebben gewonnen!” Al vonden de jonggidsen van Smaf dat niet zo belangrijk: “Het was juist leuk om met de andere verenigingen samen te spelen,” lachen de meisjes. “Dat zou meer moeten gebeuren, ook met de chiro.”