President Servië geeft tribunaal schuld voor dood Milosevic

Het Joegoslaviëtribunaal is verantwoordelijk voor de dood van Slobodan Milosevic. Dat heeft de Servische president Boris Tadic (foto) maandag gezegd in een interview met het persbureau Associated Press.

AP Ned

Milosevic had ongetwijfeld kwalitatief hoogwaardiger gezondheidszorg moeten krijgen, aldus Tadic. "Jammer genoeg krijgen we vandaag berichten van het tribunaal dat ze niet verantwoordelijk zijn. Ik denk dat ze verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd", zei Tadic, wiens Democratische Partij in 2000 de volksopstand leidde die Milosevic ten val bracht.

Zijn dood zal er niet toe leiden dat zijn voormalige bondgenoten, de ultranationalisten, aan de macht komen. "Zelfs de dood van Milosevic kan Servië niet afhouden van het pad naar de democratie", zei Tadic.

Ondanks het gebrek aan geloofwaardigheid van het tribunaal onder de Serviërs zullen de Servische autoriteiten hun best doen om meer verdachten, onder wie de Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic, uit te leveren. De dood van Milosevic is geen beletsel voor de Servische samenwerking met het tribunaal, zei Tadic. Tadic herhaalde dat hij het internationale arrestatiebevel dat is uitgevaardigd tegen de weduwe van Milosevic, Mirjana Markovic, niet zal opheffen door haar gratie te verlenen.