Milosevic nam niet-voorgeschreven geneesmiddel

De overleden ex-president van Joegoslavië Milosevic heeft uit eigen beweging een niet-voorgeschreven geneesmiddel genomen dat een ander middel ter behandeling van verhoogde bloeddruk "annuleert".

Belga

Dit heeft de Nederlandse toxicoloog Ronald Uges maandag gezegd op basis van een bloedanalyse van twee weken geleden.

Volgens de toxicoloog heeft de ex-president rifampicine genomen, een medicament dat de effecten van middelen tegen hoge bloeddruk opheft. Milosevic heeft het middel uit eigen beweging genomen en "hij wou geen heenreis alleen naar Moskou", aldus Uges.

De ex-dictator had het Joegoslavië-Tribunaal in december tevergeefs gevraagd om naar Moskou te kunnen reizen om daar een behandeling te krijgen. De rechters oordeelden dat medische verzorging in Den Haag volstond en dat het risico bestond dat hij niet zou terugkeren uit Moskou.

In Servië zelf zorgt de begrafenis al voor spanningen. President Boris Tadic heeft laten weten dat hij de weduwe van Milosevic, Mirjana Markovic, tegen wie een arrestatiebevel loopt, niet in het land zal toelaten en dat er geen sprake is van een staatsbegrafenis op het nieuwe kerkhof van Belgrado, iets wat de socialisten willen.

Die hebben daarop gedreigd het parlement te verlaten. Maar van hun stemmen hangt het lot af van de coalitieregering van Vojislav Kostunica.

Markovic wil, luidens een interview met een Servische krant, haar overleden echtgenoot begraven in zijn geboortestad Pozarevac, zowat tachtig kilometer ten oosten van Belgrado. "Ik heb nog altijd niet beslist waar mijn man ten grave wordt gedragen. Indien het aan mij alleen lag, dan zou het Pozarevac zijn".

Dochter Marija, die al jaren in Montenegro leeft, wil haar vader te ruste leggen in het familiegraf in Montenegro. In de stad Lijeva Reka rust het lichaam van de vader van Milosevic.