Milosevic stierf aan hartaanval

Slobodan Milosevic is overleden aan een hartaanval. Dat is volgens het VN-tribunaal in Den Haag de voorlopige conclusie van de autopsie die zondag op het lichaam van de Joegoslavische oud-president werd verricht.

AP Ned

Het tribunaal zei in een verklaring dat het stoffelijk overschot maandag aan de nabestaanden wordt overgedragen.

Milosevic (64) werd zaterdag dood aangetroffen in zijn cel in Scheveningen. De autopsie, die een kleine acht uur duurde, werd uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut, in aanwezigheid van Servische pathologen.

In de verklaring stond dat volgens de pathologen de dood van Milosevic werd veroorzaakt door een "myocardiaal infarct".

Tribunaalwoordvoerster Alexandra Milenov zei dat Milosevic twee hartafwijkingen had die de hartaanval konden hebben veroorzaakt. Zij zei dat het nog te vroeg was om antwoord te kunnen geven op de vraag of de hartaanval het gevolg kon zijn van vergiftiging. Het onderzoek naar de dood van Milosevic duurt nog voort en het eindrapport kan over enkele dagen worden verwacht, aldus Milenov.

De woordvoerster zei dat het tribunaal in contact stond met vertegenwoordigers van de nabestaanden van Milosevic, maar nog niet kon zeggen aan wie het lichaam zal worden overgedragen en waarheen het zal worden getransporteerd.

De Joegoslavische ex-president zat sinds 2001 in de gevangenis. Zijn proces op 66 aanklachten van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begon in februari 2002 en zou volgende maand worden afgerond. Het proces liep veel vertraging op door gezondheidsklachten van Milosevic.

Milosevic werd behandeld voor hartklachten en hoge bloeddruk, maar in zijn bloed werden volgens een commentator van de Nederlandse publieke omroep NOS in januari sporen van een middel tegen lepra en tuberculose aangetroffen dat de werking van de medicijnen wellicht minder effectief maakte. Artsen onderzochten het bloed van Milosevic om uit te vinden waarom de medicijnen die hij voor zijn hartklachten en hoge bloeddruk kreeg niet aansloegen.

NOS-commentator Heikelien Verrijn Stuart noemde het een raadsel waarom het tribunaal pas vorige week, op 7 maart, van de aanwezigheid van het lepra-medicijn op de hoogte werd gesteld.

Een dag voor zijn overlijden schreef Milosevic in een zes kantjes tellende brief dat hij bang was dat hij werd vergiftigd. Dat maakte een van zijn juridische adviseurs, Zdenko Tomanovic, zondag bekend. De uit Belgrado afkomstige Tomanovic liet de brief zien aan journalisten bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.