Schoten doorbreekt cordon als het moet

CD&V en VLD, de twee grootste coalitiepartijen in Schoten, zijn elk apart bereid om na de verkiezingen van 8 oktober met Vlaams Belang (VB) te praten als ze samen geen meerderheid bereiken.

Belga

Vlaams Belang trekt in Schoten naar de kiezer onder leiding van Marie-Rose Morel. CD&V en VLD besturen de gemeente nu samen met de sp.a, maar willen liever zonder de socialisten verder. Ook een coalitie met Groen! zien ze niet zitten.

"Als wij één zetel winnen en de VLD blijft status quo, dan kunnen we met z'n tweeën opnieuw een meerderheid vormen", zegt burgemeester Harrie Hendrickx (CD&V). "Lukt dat niet, dan sluit ik een coalitie met het Vlaams Belang niet uit".

Ook lokaal VLD-voorzitter Paul Valkeniers wil in dat geval wel nadenken over samenwerking met het VB, in overleg met zijn partijtop. "Ik ben al jaren tegen het cordon sanitaire, omdat dat contraproductief is", aldus Valkeniers.

Marie-Rose Morel reageert intussen enthousiast. "Ik geef meteen mijn plaats op in het Vlaams Parlement om burgemeester te worden, maar van mij mag het ook Harrie Hendrickx zijn", luidt het.