Zaak-Erdal: De Gucht ontmoet zijn Turkse collega

Tijdens de informele top van ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie in Salzburg heeft Karel De Gucht zijn Turkse collega Abdullah Gül gesproken.

Belga

Hoewel de twee elkaar al via de telefoon spraken, was het de eerste onmoeting van De Gucht en Gül sinds de ontsnapping van de Turkse activiste Fehriye Erdal. Het gesprek verliep volgens de Belgische minister in een goede sfeer en "er is geen enkele reden om aan te nemen dat de relaties tussen België en Turkije ook maar enigszins vertroebeld zouden zijn".

Naar eigen zeggen heeft De Gucht zich verontschuldigd voor de manier waarop de zaak-Erdal is afgelopen. Daarnaast drong de minister er bij zijn Turkse collega op aan, dat er een serieus onderzoek naar de moord van de ouders van Derwisch Ferho komt.

De vader en moeder van de Koerdische vertegenwoordiger in Brussel werden onlangs vermoord en in sommige kringen rees het vermoeden dat de politiek achter deze slachtpartij zat.

Gül heeft toezegd dat er een ernstig, gerechtelijk onderzoek komt. Ondertussen gaf De Gucht de Belgische ambassade in Ankara al de opdracht om eveneens op speurtocht te trekken. Het verslag van de ambassade, dat volgens De Gucht grondig werd uitgevoerd, is ondertussen in Brussel toegekomen. Volgens de minister is er momenteel geen enkele aanwijzing dat hier "doodseskaders" aan het werk zijn. Het onderzoek spitst zich nu op de "village guards" van het dorpje Agül toe.