Lokerse Feesten moeten minder decibels produceren

De stad Lokeren neemt maatregelen tegen het nachtlawaai tijdens de week van de Lokerse Feesten. Er zijn al heel wat inspanningen geleverd maar vorig jaar bleek dat er toch nog klachten waren over de lage bastonen. Voor de komende editie zijn er aparte normen voor bastonen opgesteld.

Belga

Dat heeft vooral gevolgen voor de Fonnefeesten op de Oude Vismijn. Als die op hun vertrouwde locatie willen blijven, zal de volumeknop naar beneden moeten. Het podium staat vlakbij het nieuwe politiekantoor en kan daar veel hinder veroorzaken. De organisatoren gaan akkoord om het geluid meer te dempen als op die manier de opstelling van hun evenement kan blijven.

Naast de Lokerse Feesten zijn ook de Fonnefeesten en Polifonics als muziekactiviteit erkend tijdens de Lokerse feestenweek. Er zijn al een paar jaar inspanningen vanuit het stadsbestuur om de geluidshinder tijdens de feesten te beperken. Vorig jaar waren er al strengere geluidsnormen. Die regels werden door de organisatoren goed opgevolgd. Toch waren er nog klachten over de lage bastonen.

Na middernacht veroorzaken deze bastonen de meeste ergernis bij de buurtbewoners. Daarom zijn er dit jaar aparte normen voor bastonen. De voorwaarden zijn gebaseerd op aanbevelingen van het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek. Dat centrum onderzocht vorig jaar het geluid tijdens de feestenweek.

Voor de Lokerse Feesten en Polifonics is er een maximum van 95 decibel vastgelegd, vergelijkbaar met rijden op de snelweg met open dak. Voor de Fonnefeesten wordt de maximumnorm voor bastonen 90 decibel. "Bedoeling is de feesten voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken. Zowel voor de thuisblijvers als de feestvierders", aldus schepen van Feestelijkheden Jerome Van Doorslaer.

De Lokerse feestenweek vindt plaats van vrijdag 4 tot en met zondag 13 augustus. Texas, Madness en Heather Nova hebben hun komst al bevestigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer