Regering blijft bij standpunt omtrent Erdal

De ministers Onkelinx en Dewael blijven erbij dat er geen wettelijke basis bestond om Fehriye Erdal voor de uitspraak op haar proces op te pakken, ook niet op basis van waarschuwingen van de Staatsveiligheid.

Belga

De CD&V is het daar niet mee eens en vraagt het ontslag van beide ministers. Ook het Vlaams Belang doet dat, bleek maandag in de bevoegde kamercommissie.

Volgens CD&V-kamerlid Tony Van Parys had moeten ingegrepen worden toen de Staatsveiligheid tot drie keer toe waarschuwde dat het specifieke regime van Erdal ontoereikend was en vooral toen vanop het informatiebureau van de DHKP-C in Brussel in 2004 de aanslag in Istanboel werd opgeëist.

"Soms heb ik de indruk dat het zo georganiseerd werd dat men Erdal niet wilde oppakken, om zich zo niet te moeten uitspreken over de uitleveringsvraag van Turkije", stelde Van Parys, die het ontslag eiste van Dewael en Onkelinx.

Dewael bleef erbij dat er geen wettelijke instrumenten waren om Erdal op te pakken. "De waarheid heeft zijn rechten. Haar vrijlaten was een rechterlijke beslissing. Je kunt dat betreuren, maar in een rechtstaat moet je dat respecteren (...) Als het gerechtelijk systeem faalt, moet de uitvoerende macht dan ingrijpen? ".

De VLD-minister verdedigde zich ook tegen de verwijten dat hij donderdag na afloop van de persconferentie opnieuw naar Frankrijk vertrok. Dat had met beloftes aan zijn kinderen te maken. "U hoeft daar geen rekening mee te houden, maar als vader heeft dat een rol gespeeld", zei hij.