Ferho: Bourgeois vraagt uitleg in brief aan Turkse ambassadeur

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois (N-VA) heeft in een brief aan de Turkse ambassadeur in Brussel uitleg gevraagd over de moord op de ouders van Derwich Ferho, de voorzitter van het Koerdisch Instituut in Brussel.

Belga

"Ik wil dat opheldering gegeven wordt over de omstandigheden waarin één en ander gebeurd is. Als het zo zou zijn dat het hier om een vorm van staatsterreur gaat, dan is dat heel, heel belangrijk", zo verklaarde Bourgeois maandag op VRT-Radio. "Turkije wenst lid te worden van de Europese Gemeenschap. Als zou blijken dat daar op dergelijke grove manier een schending van de mensenrechten gebeurt, dan is dat enorm belangrijk in de afrekening bij die toetreding", vervolgde Bourgeois.

De partijen N-VA en Groen! hadden zondag gevraagd dat Turkije duidelijkheid verschaft over de moord op de ouders van Derwich Ferho. Het hoogbejaarde paar werd donderdag omgebracht in hun dorp Mizizah, in Turks Koerdistan. Volgens het Koerdisch Instituut zijn ze vermoord door "doodseskaders" en lokale veiligheidsdiensten, als vergelding voor de "anti-Turkse activiteiten" van hun naar België gevluchte zonen.