Standbeelden van oorlogsgodin ontdekt in Zuid-Egypte

Aan de tempel van farao Amenhotep III in Luxor hebben Duitse archeologen zes standbeelden van de Egyptische godin Sekhmet gevonden. Dat maakte de Egyptische Hoge Raad voor de Oudheidkunde maandag bekend.

Belga

Volgens Zahi Hawas, hoofd van de Raad, gaat het om granieten beelden van Sekhmet, die op een troon zit en het symbool van het leven in handen houdt. De beelden bleven vrij goed bewaard. Zo zijn drie beelden nog volledig intact en bleven twee beelden bewaard tot aan het middel. Een borstbeeld dat vorig jaar werd gevonden, zou mogelijk op een van de beelden kunnen passen, menen de experts. Een laatste beeld werd nog niet volledig blootgelegd.

Het Duitse team vond in dezelfde tempel al 30 standbeelden van de godin Sekhmet, gemaakt tijdens de XVIIIe dynastie (1580 tot 1314 voor Christus). De godin wordt meestal afgebeeld als een vrouw met het hoofd van een leeuw en gekroond met een zonneschijf. Ze staat vooral bekend als de godin van de oorlog. Sekhmet symboliseert macht, roem en agressie, maar wordt tegelijk ook gezien als de tedere moeder van de koning.