NAM wint gas met zon- en windenergie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft op de Noordzee een gasproductieplatform in gebruik genomen, dat vanaf medio mei geheel van stroom wordt voorzien via zonnepanelen en windmolens.

Belga

Het is de eerste offshore productiefaciliteit ter wereld die op zon- en windenergie draait. Dat heeft de NAM maandag bekendgemaakt.

Inmiddels heeft de installatie, die op circa 90 kilometer ten noordwesten van Den Helder ligt, het eerste gas uit het zogeheten veld K17-FA geproduceerd. De benodigde energie wordt nu nog geleverd door een naast de installatie gelegen booreiland.

Het onbemande platform rust net als een windmolen op één poot. Traditionele olie- en gasplatforms staan op vier poten en draaien veelal op diesel of conventionele stroom die via een kabel vanaf het land wordt aangevoerd.

Door de lagere constructie- en onderhoudskosten van het platform kunnen aanzienlijk kleinere gasvelden toch op een economisch verantwoorde manier in productie worden genomen. Het is ook milieuvriendelijker omdat er bij de winning van het gas geen koolstofdioxide (CO2) wordt uitgestoten.