MAT Transport legt de boeken neer: 64 jobs weg in België

Het Britse transportbedrijf MAT Transport Limited heeft in Londen de boeken neergelegd en het faillissement aangevraagd.

Belga

De tewerkstelling in de hele internationale groep omvat volgens Etienne Claes van vakbond LBC-NVK een 600-tal werknemers. In België telt het bedrijf 64 jobs: 26 bedienden,17 chauffeurs-arbeiders en 10 tijdelijke werknemers in Zeebrugge en 11 werknemers in het depot in Wommelgem.

Vorige week werd het personeel van MAT Transport in België naar huis gestuurd bij gebrek aan werk. Volgens een woordvoerder van het bedrijf werd naar een overnemer gezocht. Intussen blokkeerden de banken de rekeningen van het bedrijf en weigerden ferrymaatschappijen langer vracht van de maatschappij over te zetten. De lonen voor februari werden niet uitbetaald. Ook de facturen van onderaannemers-chauffeurs bleven onbetaald.

Maandagmorgen deelde de lokale directie in Zeebrugge mee dat ook de nv Mat Transport de boeken zal neerleggen. "Anderhalf jaar geleden werd het bedrijf nog door Engelse investeerders overgenomen", zegt Etienne Claes. "Maar dit mocht niet baten. Het bedrijf specialiseerde zich vooral in vracht op maat van de klant tussen het Europees vasteland en Groot-Brittannië. De moeilijkheden begonnen toen het bedrijf een contract verloor voor de trafiek van onderdelen voor auto's, bromfietsen en grasmaaiers van Honda. Die trafiek maakte een groot deel van de omzet van het bedrijf uit. Er werd getracht om nieuwe trafieken aan te trekken door een lage-prijs-politiek maar dat draaide verkeerd uit".

Wanneer de rechtbank in Groot-Brittannië het eventuele faillissement zal uitspreken, is niet gekend. MAT Transport heeft ook vestigingen in Nederland en Italië.