Gouverneur South Dakota ondertekent anti-abortuswet

De gouverneur van de Amerikaanse staat South Dakota, Mike Rounds (foto), heeft maandag zijn handtekening gezet onder een wet die bijna alle abortussen verbiedt.

AP Ned

Abortus zal alleen nog zijn toegestaan als het leven van de betrokken vrouw in gevaar is. Artsen die het verbod overtreden kunnen vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Bij gevallen van incest of verkrachting wordt geen uitzondering gemaakt.

Het verbod is in strijd met de uitspraak in de zaak Roe vs. Wade, waarmee het Amerikaanse hooggerechtshof in 1973 bepaalde dat vrouwen recht hebben op abortus. Politici in South Dakota zetten erop in dat het hooggerechtshof op die uitspraak zal terugkomen, nu de conservatieve rechters John Roberts en Samuel Alito daarin zijn benoemd.

De organisatie Planned Parenthood, die de enige abortuskliniek in South Dakota runt, heeft gezegd naar de rechter te zullen stappen om de nieuwe wet aan te vechten. In de kliniek worden jaarlijks ongeveer achthonderd abortussen uitgevoerd. Het verbod op abortus zou op 1 juli moeten ingaan, maar waarschijnlijk zal de federale rechter het vernietigen. Rounds verklaarde dat hij verwacht dat de wet nooit van kracht zal worden, tenzij het hooggerechtshof er zijn goedkeuring over uitspreekt.