Mogelijke ontmoeting paus en Berlusconi zorgt voor polemiek

Een mogelijke ontmoeting tussen paus Benedictus XVI en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi in de laatste rechte lijn naar de parlementsverkiezingen van 9 en 10 april zorgt voor een polemiek in de Italiaanse politiek over de scheiding tussen kerk en staat.

Belga

Zondag berichtten de Italiaanse media dat paus Benedictus XVI "op 30 of 31 maart" een delegatie van de Europese Volkspartij (EVP) zal ontvangen. Berlusconi, wiens partij Forza Italia deel uitmaakt van de EVP, behoort tot de delegatie. Het Vaticaan heeft de ontmoeting nog niet bevestigd.

Gevraagd naar een reactie stelde boegbeeld Romano Prodi van de centrumlinkse oppositie zich behoedzaam op. "Wat mezelf betreft, ik wil de katholieke Kerk en de kerkelijke instellingen niet gebruiken of betrekken bij de kiescampagne, maar ik heb niet de intentie om een polemiek op te starten over de audiënties van de paus", zo reageerde Prodi.

De communistische voorman Fausto Bertinotti toonde zich minder voorzichtig: "Het is moeilijk om niet over inmenging te praten. Het Vaticaan respecteert de Republiek niet wanneer ze in het midden van een kiescampagne één van de kandidaten uitnodigt".

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Gianfranco Fini zijn de verdachtmakingen ongegrond. De ontmoeting tussen Berlusconi en de paus vindt immers plaats in het kader van een audiëntie die wordt verleend aan talrijke leden van de Europese Volkspartij. De EVP houdt in die periode een congres in Rome. Volgens de Italiaanse vice-voorzitter van de EVP Antonio Tajani was de datum van het congres reeds gekozen voor de vastlegging van de datum van de Italiaanse verkiezingen.