Oostenrijkse katten besmet met vogelgriepvirus

In de provincie Stiermarken in het zuidoosten van Oostenrijk zijn katten aangetroffen die besmet zijn met het H5N1-vogelgriepvirus. Dat heeft de provinciale overheid in Graz maandag bekendgemaakt.

Belga

Er zijn "twee of drie" positieve resultaten op katten geweest, zo luidde het in een mededeling van de provinciale gouverneur van landbouw Hans Seitinger. De katten waren nog in leven.

De mededeling kwam er een week nadat een dode kat was aangetroffen op het Duitse eiland Rügen in de Oostzee. Dat was het eerste bevestigde geval van een zoogdier dat besmet was met het vogelgriepvirus in Europa.

Mensen die een kat als huisdier hebben in risicogebieden in Duitsland, moeten hun katten binnen houden. In Oostenrijk liet de voorzitter van de Federaal Veterinair Instituut, Walter Holzhacker, eerder weten dat hij geen gevaar zag voor katten. "Als er geen watervogels in de omgeving zijn, is er geen gevaar voor katten. Een overdracht (van het virus) van een kat op een mens is nog nooit ergens vastgesteld", zei hij op 1 maart.

Aangeboden door onze partners