Milan Babic, Servische leider in Kroatië, pleegde zelfmoord in cel

De vroegere leider van de Servische Kroatiërs, Milan Babic (50), heeft zelfmoord gepleegd in zijn cel in Nederland, zo is maandag bij het bureau van het Internationaal Joegoslavië Tribunaal in Den Haag vernomen.

Belga

Babic was in januari 2004 veroordeeld tot dertien jaar cel wegens misdaden tegen de menselijkheid. "Zondag om 18.30 uur is Milan Babic (...) dood aangetroffen in zijn cel in de VN-gevangenis in Scheveningen" in Nederland, zo heeft het Tribunaal bekendgemaakt. Na onderzoek bevestigden de verwittigde Nederlandse autoriteiten dat het om zelfmoord gaat. Babic was in 1991/92 enkele maanden president en opperbevelhebber van de Kroatische Serviërs (in het gebied Krajina). Die voerden toen een bloedige strijd om zich los te maken van het centrale gezag van de Kroatische president Franjo Tudjman in Zagreb. Etnisch Kroatische burgers werden vermoord of verdreven.

Nadat het Joegoslavië-Tribunaal hem in 2003 in beschuldiging had gesteld, gaf hij zichzelf over. Hij legde een gedeeltelijke schuldbekentenis af in het kader van een akkoordje met de aanklagers. Hij bekende etnische vervolging als misdaad tegen de menselijkheid. In ruil daarvoor lieten de aanklagers andere punten uit de tenlastelegging vallen, zoals moord. Babic was een kroongetuige in het proces tegen in het bijzonder de Servische ex-president Slobodan Milosevic.