Erdal: CD&V vraagt ontslag Dewael en Onkelinx

Het CD&V-partijbestuur heeft beslist om het ontslag te vragen van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en Justitieminister Laurette Onkelinx. Dat verklaarde CD&V-senator Hugo Vandenberghe na afloop van de vergadering van de begeleidingscommissie van het Comité I.

Belga

De staatsveiligheid heeft de afgelopen maanden verschillende malen gewaarschuwd dat Fehriye Erdal vluchtgevaarlijk was en heeft daarover voorstellen overgemaakt aan de minister van Binnenlandse Zaken met kopie aan de minister van Justitie en de premier. Daar is echter nooit iets mee gebeurd, zei Vandenberghe. Senaatsvoorzitster Anne-Marie Lizin, tevens voorzitster van de begeleidingscommissie, kondigde aan dat een aantal documenten van de staatsveiligheid over de zaak-Erdal van de afgelopen weken en maanden zullen gedeclassifieerd worden. Dit is nodig om het publieke debat mogelijk te maken, aldus VLD-commissielid Paul Wille.

Vermoedelijk morgen/dinsdag volgt een nieuwe vergadering van de begeleidingscommissie, wellicht samen met de collega's van de Kamer die instaan voor de begeleiding van het Comité P dat toezicht houdt op de politiediensten.