SF-schrijfster Octavia Butler overleden

De Amerikaanse schrijfster Octavia Butler, die sciencefictionromans met politieke en filosofische pretenties schreef, is op 58-jarige leeftijd gestorven, zo meldden Amerikaanse media vrijdag.

Belga

Zij stierf vorige week vrijdag, enkele uren na een ongelukkige val in haar huis bij Seattle.

Butler, dochter van een schoenpoetser die jong overleed, groeide in armoedige omstandigheden op in Californië. Zij werd een de weinige Afro-Amerikaanse vrouwen in het sf-genre en de eerste vrouw die er echt bekendheid mee verwierf.

Haar werk behandelt dikwijls feministische en rassenproblemen terwijl haar hoofdrolspelers meestal tot een etnische minderheid behoren. Butler schreef een twaalftal romans evenals korte verhalen. In 1976 kreeg ze ruime bekendheid met haar roman "Patternmaster", in 1980 in het Nederlands vertaald als "De Patroonmeester". Dit werk werd gevolgd door vijf romans in dezelfde 'Patternist'-serie. In de jaren 80 publiceerde ze de Xenogenesis-trilogie. In 1995 kwam haar laatste roman uit: "Fledging".

Butler werd in 1995 onderscheiden met de 'genius grant' van de MacArthur Foundation voor haar unieke combinatie van sciencefiction, mystiek, mythologie en Afro-Amerikaans spiritualisme.