VS willen Iran ultimatum van 30 dagen laten opleggen

De VS willen Iran verplichten om zijn nucleair programma op te geven en mee te werken met de VN-inspecteurs, door het land een ultimatum van 30 dagen op te laten leggen door de VN-Veiligheidsraad.

Belga

Dat schrijft de krant the Washington Post zaterdag, op gezag van diplomaten die anoniem wensten te blijven. Washington zou van plan zijn om de kwestie volgende week al in de Veiligheidsraad te bespreken, aldus de krant.

De deadline van 30 dagen is opgenomen in een resolutie die de VS hebben voorbereid. Als Iran niet aan de eis voldoet, komen er zware diplomatieke sancties, zo staat volgens the Washington Post in de resolutie. Er zou onder meer een reisverbod voor Iraanse politici komen, economische sancties of een olie-embargo.

Maar de VS verwachten wel tegenstand van Rusland in de Veiligheidsraad. Afgelopen week stelde Moskou aan Teheran voor om op zijn grondgebied uranium te verrijken en zo de impasse over het atoomprogramma te doorbreken. Dinsdag is de Russische minister van Buitenlandse Zaken in Washington. Vanaf maandag vergaderen de gouverneurs van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA).