Milosevic gaat boek publiceren om zich te verdedigen

Voormalig president van Joegoslavië, Slobodan Milosevic, die sinds vier jaar terechtstaat voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, gaat een boek publiceren te zijner verdediging. Dat maakte de radiozender B92 zaterdag bekend.

Belga

Het werk zal zo'n 180 pagina's tellen en in april gepubliceerd worden door de Amerikaanse uitgeverij Independent Publisher Group (IPG).

Voertaal is het Engels. Het boek, met de titel "The Defense Speaks - for History and the Future", toont de visie van Milosevic op het uiteenvallen van de staat Joegoslavië in de jaren negentig.

In het boek wordt ook de verklaring herhaald die hij voor het Tribunaal aflegde bij het begin van zijn proces. Het bevat daarnaast nog een juridische uiteenzetting van de voormalige attorney general van de VS, Ramsey Clark. Die man is nu één van de advocaten van de Iraakse dictator Saddam Hoessein.

In het boek wijst Milosevic vooral met een beschuldigende vinger naar de Verenigde Staten en de Europese geallieerden. Volgens de ex-president hebben die de verschillende religieuze en etnische bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet, met de bedoeling om kleinere vazalstaten te installeren.

Volgens de radiozender B92 bevat het boek ook een verklaring van Nobelprijswinnaar Literatuur Harold Pinter die het Internationaal Joegoslavië-tribunaal ervan zou beschuldigen "het gerechtshof van de Amerikanen en de Navo te zijn". Hij zou de verdediging van Milosevic ook "overtuigend" vinden.