Lawinegevaar dreigt wintersportgebieden af te sluiten

Door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen dreigt er de komende dagen lawinegevaar waardoor sommige wintersportgebieden zouden kunnen afgesloten worden van de buitenwereld.

Belga

Dat zegt Marc Van Damme, verantwoordelijke verkeersinformatie bij de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) zaterdag.

Wie zijn vertrek uit de wintersportgebieden nog even uitstelt, moet gewaarschuwd worden: door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen en de daarmee gepaard gaande wind is het risico op lawines voor de volgende dagen erg groot, zegt de VAB. De nieuwe sneeuwlaag is ontzettend zwaar en heeft niet de kans om zich aan de oude laag vast te hechten. Bovendien jaagt de wind de sneeuw naar de zijkant.

De kans is dan ook groot dat in de loop van de volgende dagen diverse wegen in de wintersportgebieden worden afgesloten wegens lawinegevaar. Daardoor bestaat de kans dat daardoor de wintersportplaatsen tijdelijk van de buitenwereld worden afgesloten.

In eigen land, namelijk in de provincie Luxemburg, zijn er zaterdagnamiddag nog verkeersproblemen, vooral op de secundaire wegen. De snelwegen zijn redelijk goed berijdbaar. Dat is ook het geval in het Groothertogdom Luxemburg.

In Frankrijk is er hevige sneeuwval in het centrum van het land (departementen Cher en Loiret) en in de Alpenregio. De wintersportplaatsen Les Menuires en Val Thorens zijn onbereikbaar. In de Vogezen is er nog steeds moeilijk verkeer op de snelwegen. Op de A40 Autoroute Blanche van Chamonix naar Lyon staat er 36 km file.

In het centrum van Duitsland, meer bepaald in de deelstaten Thüringen, Sachsen, Rheinland-Pfalz, Hessen en Saarland, hinderen sneeuw en ijzel het verkeer. Ook in Duitsland staan op belangrijke verkeersassen reeds kilometerslange files. De langste staat op de A3 tussen Frankfurt en Würtzburg: 70 km file in de richting van Würtzburg.

Slecht weer en druk verkeer zorgen voor talrijke problemen op de wegen in Oostenrijk. Zo staat op de S16 aan de Arlbergtunel richting Duitsland 47 kilometer file.

In Zwitserland hindert sneeuw op verschillende wegen het verkeer, maar is er ook goed nieuws: de Gotthardtunel is, in tegenstelling met eerdere berichten, niet afgesloten wegens lawinegevaar.