Erdal zat zes jaar boven Brussels lokaal DHKP-C

De ontsnapping van Fehriye Erdal is een lang voorbereide zet van DHKP-C-kopstuk Musa Asoglu. Dat zeggen antiterreurspecialisten bij de politie.

Belga

De extreem-linkse Turkse activiste heeft zes jaar ondergedoken gezeten in een appartement, boven de lokalen van het informatiebureau van het DHKP-C in de Brusselse Stevinstraat. Dat staat onder meer in De Standaard te lezen.

In augustus 2000 verbleef Erdal even in Charleroi. Toen dat adres echter uitlekte in de Turkse pers, werd ze verplaatst naar Brussel. Daar verbleef Erdal zes jaar lang onder het toezicht van Binnenlandse Zaken en in het gezelschap van haar DHKP-C-kompanen. Maandagavond jongstleden ontsnapte Musa Asoglu vanuit het informatiebureau in zijn wagen samen met Erdal.

Op zijn vlucht schudde Asoglu het schaduwteam van de Staatsveiligheid af.

Op een coördinatievergadering van 17 februari was besloten dat de Staatsveiligheid Erdal de klok rond zou volgen. "Een flater", vinden ook experts bij de politie. "De politie heeft Asoglu de voorbije jaren in Brussel al diverse keren geschaduwd. Hij heeft hen telkens afgeschud waar en wanneer hij dat wilde. Asoglu ziet onmiddellijk wanneer hij gevolgd wordt. Onze ervaring is dat hij niet te volgen is".