Terugkeer wintersporters verloopt moeizaam

Heel wat Vlaamse wintersporters keren in de loop van zaterdag vanuit de skigebieden naar België terug. Die terugkeer zal niet altijd vlekkeloos verlopen, meldt Marc Van Damme van VTB-VAB.

Belga

Grote delen van Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben af te rekenen met sneeuw en ijzel. In België blijft het moeilijk rijden in de provincie Luxemburg, vooral op de secundaire wegen. Het verkeer op de E411 in Luxemburg stond in de nacht van vrijdag op zaterdag tot twee uur geblokkeerd. Door een ongeval stond er op een bepaald moment een file van veertig kilometer. Het Rode Kruis moest tussenkomen om gestrande automobilisten te bevoorraden met warme drank en dekens uit te delen. De toestand is nu veel verbeterd, maar het blijft wel uitkijken voor ijzelplekken. De snelwegen in de provincie zijn redelijk te berijden.

In het Groothertogdom Luxemburg hindert sneeuw het verkeer vooral op de secundaire wegen. De autosnelwegen zijn meestal over één of twee rijstroken te berijden. In Frankrijk blijft het moeilijk rijden in het noorden en het noordoosten van het land. Voorlopig zijn er nog geen grote verkeersmoeilijkheden gemeld. Op zowel de A36 als de A4 in de Vogezen zijn er wel ongevallen gebeurd.

In de Zuid-Duitse deelstaat Beieren staan zaterdagochtend tientallen kilometer lange files: 25 kilometer in de richting van Salzburg, 36 kilometer in de richting van München. In Beieren is er trouwens verse sneeuwval, net als in Baden Würtemberg. In het centrum van Duitsland hinderen sneeuw en ijzel het verkeer, vooral tussen Würzburg en Frankfurt. In de omgeving van Düsseldorf, Darmstadt, Münster, Keulen en Giesen is er dichte tot zeer dichte en aanvriezende mist.

In Oostenrijk hindert verse sneeuwval het verkeer in de deelstaten Vorarlberg, Tirol en Oberösterreich. In Zwitserland is het moeilijk rijden aan de San Bernardinotunnel en de Gotthardtunnel.