Solvay ondertekent contract met Nederland voor vaccin grieppandemie

Solvay Pharmaceuticals, de farmacie-afdeling van de chemie- en farmaceuticagroep Solvay, heeft een contract gesloten met de Nederlandse overheid, waarbij in geval van een grieppandemie 16 miljoen vaccins worden geleverd voor de hele Nederlandse bevolking.

Belga

Dat bevestigt Puck Bossert, directeur Communicatie van Solvay Pharmaceuticals, aan Tijd-Nieuwslijn. Het nieuws was eerder door de Nederlandse overheid gemeld in een persbericht. "Daarnaast hebben wij ook nog dergelijke contracten afgesloten met Noorwegen, Finland, Italië en Malta", vult Bussert aan. In Noorwegen gaat het om de levering van 4 miljoen griepvaccins, in Finland 5,5 miljoen, in Italië 2 miljoen en in Malta 0,5 miljoen vaccins.

Daarnaast voert Solvay momenteel nog gesprekken met andere overheden. Het contract met de Nederlandse overheid bepaalt dat in geval van een pandemie, een wereldwijde griepepidemie, Solvay voldoende capaciteit reserveert om 16 miljoen vaccins voor de hele Nederlandse bevolking aan te maken. "Het duurt ongeveer zes maanden om het vaccin te ontwikkelen. Daarna zullen de eerste twee weken productie worden gereserveerd voor Nederland", specifieert Bossert.

Als het zover komt, zal de productie gebeuren in de nieuwe fabriek van griepvaccins, die Solvay heeft gebouwd in het Nederlandse Weesp. "Het gaat om een celkweekfabriek, waarvan de validatie nog in het eerste kwartaal rond zal zijn", besluit Bossert.