Feestelijkheden rond 250ste verjaardag Mozart gestart

Print
De feestelijkheden rond de 250ste verjaardag van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) zijn vrijdagochtend gestart in Salzburg en Wenen (en Brussel: zie foto).
BR> In Salzburg, de geboortestad van Mozart, gaf de Oostenrijkse dirigent Nikolaus Harnoncourt het startschot aan het hoofd van het filharmonisch orkest van Wenen. Na het concert was er een muziekfeest in de straten van de stad.
Een grote nieuwe tentoonstelling "Viva Mozart" opende vrijdag eveneens de deuren. De expositie met portretten, muziek en elektronische middelen, loopt tot 7 januari 2007 en zou 250.000 bezoekers moeten aantrekken. Op de tentoonstelling zijn waardevolle partituren te zien, waaronder die van het kwintet voor klarinet KV 452, dat Mozart aan zijn vader Leopold beschreef als "het beste wat hij schreef in zijn leven". Ook kan het publiek eten in een café waar er gerechten van in de tijd van Mozart aangeboden worden.
Het hoogtepunt van "de 24 uur van Mozart" is het grote gala dat vrijdagavond rechtstreeks vanuit Salzburg wordt uitgezonden: het filharmonische orkest van Wenen speelt onder leiding van de Italiaan Riccardo Muti met een reeks solisten. Ook wordt er een concert in open lucht gegeven voor het publiek.
In Wenen is het enige bewaarde huis van de componist, dat totnogtoe het "Huis van Figaro" heette, vrijdag feestelijk geopend na de volledige renovatie. Het gebouw heet voortaan "Het Huis van Mozart".