Heusden-Zolder organiseert bezoek aan gerestaureerde Kluis

Print
Vzw Toerisme Heusden-Zolder organiseert zondag een winterborrelwandeling op de Bolderberg. Er is bewust gekozen voor 22 januari, de dag dat Bolderberg de Sint-Antoniuskermis viert.
“Daarmee willen we een oud gebruik weer in de kijker plaatsen”, zegt Marcel Dumon, secretaris van vzw Toerisme. “Destijds was het immers de gewoonte dat de inwoners van Bolderberg een varken slachtten. De koppen en de poten van de varkens werden aan de kluizenaar geschonken, en die zondag werd dan een vroegmis opgedragen in de kapel. Nadien verkocht de kluizenaar het vlees, en met de opbrengst kon hij de kapel onderhouden. Het traject van de Winterborrelwandeling zondag loopt samen met de Kluizenaarswandeling. Die is 6 km lang en komt voorbij de oude kluis. Daar kunnen wandelaars van 13 tot 16 uur even stoppen voor streekdranken, warme erwtensoep met spek, of chocomelk. De recent gerestaureerde kapel van de kluis zal dan ook te bezoeken zijn.”
Vertrekken kan vrij vanop het Domein Bovy, via de oranje bewegwijzering. Er zijn ook twee wandelingen, begeleid door een gids. Die vertrekken aan de ingang van Domein Bovy, stipt om 13.30 en 14.30 uur. Info: toeristische dienst, 011/53.02.30.