Boonen klopt Armstrong in Amerikaans referendum

De Amerikaanse krant International Herald Tribune heeft zijn jaarlijkse wielertrofee toegekend aan Tom Boonen.

Belga

Onze wereldkampioen haalde het in het referendum voor zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong. Veel respect krijgt de Texaan niet in de donderdageditie van de krant, die hem verwijt enkel te focussen op "een koerske van drie weken in juli". Tom Boonen wordt gelauwerd als een "man van alle seizoenen".

Vorig jaar was de Texaan ook al tweede achter een Belg, toen Emile Brichard, die op 104-jarige leeftijd -volgens de krant- bezweek onder de druk van de talloze interviews, toen bleek dat hij de nog oudste levende Tourrenner was.

De Herald Tribune erkent dat het recordaantal Tourzeges van Armstrong niet snel zal gebroken worden, maar vraagt zich wel af waar hij elders vertoefde tijdens het seizoen. "Tijdens de lente vertoonde je niet meer leven dan Brichard", klinkt het ietwat sarcastisch.

Over een heel seizoen bekeken overschaduwen de successen van de pas 25-jarige Tom Boonen Armstrongs triomf, meent de krant: "In april won de Belg de Ronde van Vlaanderen na een solo-aanval en een week later klopte hij in de Parijs-Roubaix twee rivalen in de sprint op de piste. Voor de rest beleefde hij een rustige lente, om in de Tour twee massasprints te winnen waarna hij de race moest verlaten na enkele valpartijen. In september was de Belg de snelste van een kopgroep op het einde van het wereldkampioenschap in Madrid."