Sneeuw hindert verkeer op Europese wegen

In verschillende Europese landen ondervindt het verkeer vrijdag hinder door het slechte weer, meldt automobilistenvereniging VAB. In België zijn de snelwegen zijn meestal goed berijdbaar met uitzondering van de provincie Luxemburg.

Belga

Secundaire wegen zijn in het hele land plaatselijk erg gevaarlijk.

"Vanaf de kust komt er verse sneeuw die geleidelijk zal overgaan in aanvriezende regen. Vermoedelijk vanaf vier uur in de namiddag kan het verkeer zware hinder van ijzel ondervinden", schrijft VAB voorts over de toestand in ons land.

In Duitsland is het in het grootste gedeelte van het land glad door sneeuw en bevriezing, ook op de snelwegen. Dat is voornamelijk het geval in de deelstaten Saarland, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen, Rijnland-Palts en het Zwarte Woud. Op de secundaire wegen en bergwegen moet rekening gehouden worden met gladheid door sneeuw of bevriezing waardoor sneeuwkettingen vaak nuttig zijn.

In grote delen van Frankrijk geldt gladheid door bevriezing en sneeuw en wordt oranje meteoalarm gegeven tot zaterdagochtend 06.00 uur omwille van sneeuw en bevriezing. Er is daarnaast ook vertraging op heel wat snelwegen.

In Oostenrijk is op secundaire wegen en bergwegen het gebruik van sneeuwkettingen vaak aan te raden. Enkele wegen zijn zelfs tijdelijk afgesloten waaronder de B198 Lech-Warth (lawinegevaar). Aan de grensovergangen naar Hongarije worden voor de inreis sneeuwkettingen verplicht. Door de hevige sneeuwval is het daar bijna onmogelijk om te rijden.

In Zwitserland is op secundaire wegen en bergwegen het gebruik van sneeuwkettingen vaak aan te raden en mogelijk zelfs verplicht. Voor de meeste passen zijn sneeuwkettingen noodzakelijk.

In Slowakije maakt hevige sneeuwval rijden, zelfs op de snelwegen, haast onmogelijk. Sneeuwkettingen zijn overal verplicht. Op verschillende wegen zijn al heel wat ongevallen gebeurd. Advies is om voorlopig niet door het land te rijden.