Stookolievervuiling in Nete

Vrijdagmiddag is in de omgeving van Berlaar en Lier een zware olieverontreiniging vastgesteld op het water van de rivier de Nete. De brandweer en de civiele bescherming kwamen ter plaatse om het goedje te verwijderen. Dat meldt de brandweer van Herenthout.

Belga

De exacte oorzaak van de vervuiling wordt nog verder onderzocht, maar vermoedelijk is de stookolie afkomstig van een foutieve stookolielevering in Herenthout. Daar zou donderdag in de Leibeeklaan iets fout gegaan zijn bij het bevoorraden van een gezin. Mogelijk werd hun tank te veel gevuld en is er een grote hoeveelheid stookolie, vermoedelijk een paar 100 liter, uit de tank gevloeid en in de nabije Leibeek terecht gekomen. Die beek mondt uit in de Grote Nete waardoor de olie tot in Lier kon stromen.

De brandweer van Herenthout heeft samen met de civiele bescherming de olie op de Leibeek in Herenthout biologisch bestreden. Er werd ook een dam aangelegd aan de uitmonding van de Leibeek om de overgebleven stookolie op te vangen. In Lier en Berlaar werd de olie op de Grote Nete eveneens opgeruimd door de plaatselijke brandweerkorpsen.