Recordaantal cannabisplantages ontmanteld in Limburg

In 2005 zijn er opmerkelijk veel cannabisplantages ontmanteld in de provincie Limburg. Dat blijkt uit cijfers van de politiediensten van beide gerechtelijke arrondissementen.

Belga

Nederlandse telers steken steeds vaker de grens over. Ze worden ook steeds inventiever. Zo veroorzaakt een plantage op een boot veel minder overlast voor buren.

In het gerechtelijk arrondissement Tongeren werden in 2005 54 cannabisplantages ontdekt. In 2004 waren dat er maar 35. In het gerechtelijk arrondissement Hasselt werden er afgelopen jaar twintig ontmanteld.

"Vooral de grote plantages, van minstens honderd planten, zijn de afgelopen drie jaar sterk gestegen in het arrondissement Tongeren", zegt Peter De Buysscher, gerechtelijk directeur van de GDA van Tongeren. "In 2003 ging het om acht grote kweekruimtes, een jaar later steeg het aantal tot 23 en het voorbije jaar telden we er 36."

"De Nederlandse organisatoren staken de grens over om hun plantages op te zetten, maar ze hebben de Belgische politiediensten onderschat. Nu worden meestal de kwekers en kleine garnalen opgepakt, maar we willen ook de organisatoren aanpakken. Daarvoor zijn we echter afhankelijk van de Nederlandse autoriteiten. Intussen zijn de onderhandelingen tussen beide landen ver gevorderd en in 2006 wordt het voor de gerechtelijke diensten van het arrondissement (GDA) Tongeren een prioriteit om de cannabisteelt nog harder aan te pakken," zegt De Buysscher.